Residential building 1220 Vienna

Competition
Residential building Berresgasse 1220 Vienna

After detailed exposure studies, we have set and shaped the “high” components in such a way that shading is minimized. The sun studies have now resulted in two buildings with swivelled walls: the shadows cast by the two houses are reduced, the roof terrace on the 2nd floor between the two is better lit and some apartments have a more distant view.
The façade areas on the west side that cannot be exposed with daylight quality were minimized by turning away from the neighboring building.
The 2-storey orthogonal plinth zone encloses the open space; cantilevered building elements were dispensed with here. On the ground floor are the building entrances, bicycle storage rooms, ancillary rooms and apartments – only where the lighting for recreation rooms is guaranteed.

> competition drawings

Year
2018
subject
Residential building
Client
Neues Leben